Kirkkonummella on ollut jo pitkään vireillä kaksikin jalkapallohallihanketta, mutta kumpikaan niistä ei ole edennyt pariin vuoteen. Jalkapallon harrastajia on Kirkkonummella nykyään yli 1500, mutta kunnan harjoitteluolosuhteet eivät enää vastaa harrastajamäärän tarpeita.
Sekä Kirkkonummen suurimmaksi nuorten liikuttajaksi kasvaneella FC Kirkkonummella (FCK) että Veikkolan FC Wildilla on omat hallihankkeensa, mutta niistä kumpikaan ei ole edennyt toivotulla tavalla. Nyt kolme valtuustoehdokasta – Sami Ragnell (Kokoomus), Antti Kilappa (Pro Kirkkonummi) ja Jessica Dannbäck (RKP) – ovat sitä mieltä, että on aika toimia ja saada hallihankkeet liikkeelle. siten että kunta on hankkeissa mukana vähintäänkin kumppanina ja etsii halleille paikat.
Kysyimme kolmikolta, miksi hallihanke on Kirkkonummelle tärkeä, ja miten he aikovat viedä sen eteenpäin.
Miksi jalkapallohalli on Kirkkonummelle niin tärkeä?
Sami Ragnell: ”Jalkapallo on Kirkkonummen suosituin laji. Meillä on 1500 harrastajaa, mutta nykyiset harjoitustilat mahdollistavat riittävät harjoittelumäärät vain puolelle heistä. Se ei yksinkertaisesti riitä. Jos haluamme tukea nuorten liikkumista ja harrastusmahdollisuuksia, meidän on tarjottava paremmat olosuhteet.”
Antti Kilappa: ”Kyse ei ole pelkästä liikunnasta, vaan myös nuorten hyvinvoinnista ja sosiaalisista kontakteista. Jalkapallo yhdistää eri taustoista tulevia nuoria ja tarjoaa terveellisen sekä turvallisen ympäristön vapaa-ajalle. Halli parantaisi merkittävästi etenkin ympärivuotisen harjoittelun mahdollisuuksia.”
Jessica Dannbäck: ”Nykyiset kenttävuorot ovat rajalliset, mutta hallin avulla voimme tarjota tasapuoliset mahdollisuudet kaikille kehittyä omassa lajissaan. Yhteistyö muiden liikuntayhdistyksen kanssa olisi ilmiselvä. Kuntana on tärkeää tarjota monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Vaikka pidän tärkeänä, että liikuntaharrastuksia voi harjoittaa omalla äidinkielellä, uskon, että toisen kielen kautta harrastaminen vahvistaa yhteisöllisyyttä ja edistää lasten välistä kanssakäymistä.”
Hankkeet eivät ole edenneet pitkään aikaan. Miksi näin, ja mitä teette toisin?
Sami Ragnell: ”Mielestäni on selvää, että hanke on jäänyt poliittisen tahdon puutteen vuoksi junnaamaan. Me tarvitsemme selkeän poliittisen päätöksen, jotta hallihanke saadaan käyntiin. Meillä on vahva tuki sekä seuralta että harrastajilta, nyt on aika päättää, minne halli sijoitetaan ja millä aikataululla.”
Antti Kilappa: ”Tiedän, että haasteita on ollut, ja ne liittyvät pitkälti siihen minne halli tai hallit sijoitetaan. Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen siihen, että Kirkkonummen kunnalla on nykyään sellainen asiantuntijaryhmä, joka haluaa kehittää sekä kunnan että yksityisten rahoittamia liikuntahankkeita. Olen tästä asiasta jutellut viimeksi viime viikolla ja luotan siihen, että ratkaisu löytyy pian.”
Jessica Dannbäck: ”Kirkkonummen kasvaessa ja kehittyessä on tärkeää, että myös liikuntapaikkainvestoinnit kehittyvät samassa tahdissa. Tämä on asia, johon voimme löytää ratkaisun poliittisella tahdolla ja yhteistyöllä. Joskus on parempi avartaa katsetta ja rakentaa kohdetta, joka palvelee laajemmin. Kirkkonummella on monesti rakennettu liian pientä jne. Monitoimihalli palvelee myös muita liikuntamuotoja, kuten keihäänheitto ja ratajuoksua (min. 60 m.). Tehdään kerran ja kunnolla.”
Hallille on esitetty useita paikkoja. Mihin se tulisi rakentaa?
Sami Ragnell: ”Olen sitä mieltä, että halli tulisi rakentaa Keskustan urheilupuistoon. Tämä sijainti on keskeinen ja toimiva. Samalla voitaisiin uusia tekonurmen takana olevat kentät, jotka ovat jo pitkään olleet huonossa kunnossa.
Kannattaisi myös harkita, olisiko järkevää antaa koko alue FCK:n hallinnoitavaksi. Tällöin kunnan resursseja voisi siirtää muiden, viime vuosina paitsioon jääneiden, kenttien ja liikuntapaikkojen ylläpitoon.”
Antti Kilappa: ”Tässä olisi mahdollisuus kehittää koko Keskustan urheilupuiston aluetta. Nykyinen tekonurmikenttä on jo keskeisellä paikalla ja jos halli rakennetaan siihen, samalla voidaan parantaa koko alueen infraa ja olosuhteita.”
Jessica Dannbäck: ”Halli tulisi rakentaa mielellään keskustan urheilupuiston alueelle, jotta kaikilla olisi mahdollisimman helppoa saapua sinne. Samalla pystyisimme parantamaan alueen muitakin liikuntamahdollisuuksia. Vaikka voisi ajatella, että olisi kustannustehokkaampaa rakentaa olemassa olevan päälle, ehdotan kuitenkin, että rakennamme sen mieluummin uutena eikä vanhan jatkeena. Tällöin voimme saavuttaa maksimaalisen hyödyn ja käyttää kahta kenttää myös talvella.”
Entä Veikkolan hallihanke? Onko riskiä, että hankkeet kilpailevat keskenään?
Sami Ragnell: ”Ei suinkaan. FCK:n ja FC Wildin hallihankkeet eivät sulje toisiaan pois, päinvastoin. Tarve on niin suuri, että molemmat hallit ovat perusteltuja. Veikkolan hanke täydentäisi tarjontaa ja palvelisi erityisesti pohjoisen Kirkkonummen asukkaita.”
Antti Kilappa: ”Harjoitusvuoroille on valtava kysyntä, sillä ympärivuotiset harjoitusolosuhteet ovat puutteelliset koko kunnassa. Molempien hankkeiden toteutuminen palvelisi eri alueita ja tasoittaisi harjoittelupaikkojen jakoon kohdistuvaa painetta. Pro Kirkkonummen ryhmässä Outi Saloranta – Eriksson on ajanut vahvasti FC Wildin hanketta eteenpäin”
Jessica Dannbäck: ”Tämä on Kirkkonummen mittakaavassa iso, mutta tärkeä investointi. Molemmat hankkeet parantavat harrastusmahdollisuuksia ja vahvistavat kunnan vetovoimaa perheiden ja nuorten näkökulmasta. Kuten aiemmin sanottu, toivon, että tutkitaan mahdollisuus monitoimihallin rakentamiseen, johon voisi sisällyttää esimerkiksi sisäradan ja muita monikäyttöisiä tiloja.”
Mikä on realistinen aikataulu hallihankkeen toteutumiselle?
Sami Ragnell: Tärkeintä on, että saamme rahoituksen ja kaavoituksen kuntoon mahdollisimman pian. Jos poliittinen päätös saadaan tehtyä jo ensi vuonna, halli voisi olla käytössä parin vuoden sisällä.”
Antti Kilappa: ”Kunnan taholta hanke lienee kumppanuushanke, joka nytkähtää silloin liikkeelle kun kaikki tahot hyväksyvät paikan ja hankkeeseen liittyvät sopimukset. Mikäli kaavoituksen kanssa on haasteita, ne pystytään kyllä klaaraamaan nopeasti.2
Jessica Dannbäck: 2Kyse on priorisoinnista. Jos poliittinen tahto on olemassa ja päätökset tehdään nopeasti, hanke voidaan käynnistää yllättävän nopeasti. Pohjatyö on jo tehty ja seuraavaksi tarvitaan vain konkreettisia toimia.”
Lopuksi – mikä on viestinne Kirkkonummen päättäjille ja asukkaille?
Sami Ragnell: Nyt on aika toimia. Meillä on kaikki perusteet kunnossa ja laaja tuki hankkeelle. Tehdään päätös ja rakennetaan halli.”
Antti Kilappa: Tämä ei ole pelkkä liikuntapaikkahanke – tämä on investointi nuorten hyvinvointiin ja Kirkkonummen elinvoimaan.”
Jessica Dannbäck: Monitoimihalli on investointi tulevaisuuteen, joka vahvistaa Kirkkonummen vetovoimaa ja tukee nuorten terveyttä sekä liikunnan mahdollisuuksia. Nyt tarvitaan vain rohkeutta edetä päätöksenteossa.”

Viimeisimmät kommentit